• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Семенни и спермални изследвания

Поради наблюдаваните вариации в параметрите на семенните проби, отделени от един и същи пациент в различни моменти от време, на мъжа трябва да се направят поне 2 спермограми с отстояние не по-малко от месец и половина между тях, за да е сигурно, че получените резултати са репрезентативни.

Това се извършва като част от процеса за оценка на фертилността, описан в Стъпка I. След като причината за безплодие бъде установена и най-подходящата техника за асистирана репродукция бъде избрана, мъжът трябва да даде още една семенна проба, която се използва за самата процедура на ин витро оплождане, а не за анализ. За предпочитане е семенната проба да бъде взета в деня на яйчниковата

фоликулна пункция (Стъпка III), въпреки че е възможно пробата да бъде взета на по-ранна дата и замразена до деня на пункцията.

Вземането на семенна проба обикновено се извършва в специална стая в клиниката, определена за тази цел. Най-често семенната проба се отделя чрез мастурбация или прекъснат полов акт. Хирургично спермално извличане или електроеякулация също могат да бъдат използвани като методи за получаване на сперматозоиди, ако такива не са намерени в еякулата на пациента.

Полово въздържание от 2 до 5 дни преди отдаване на семенната проба е силно препоръчително с цел получаване на репрезентативни резултати. Пробата трябва да бъде отделена в стерилен, нетоксичен
контейнер, предоставен от клиниката. Допустимо е семенната проба да бъде отделена в дома на пациента и донесена в клиниката в рамките на 30 минути от отделянето й. Въпреки че по принцип отделянето на еякулат извън клиниката не е препоръчително поради липсата на контролирани условия и времето, необходимо за транспортиране на пробата, отделянето на семенна проба у дома е вариант за мъже, които се чувстват изключително неудобно да спермоотдават извън комфорта на дома си и под напрежение.

BACK