• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
СПЕРМАТОГЕНЕЗА

Сперматогенезата (производството на сперматозоиди) настъпва в тестисите, докато узряването на сперматозоидите се случва в епидидимиса. Нормалната сперматогенеза може да бъде нарушена при наличието на травми и/или структурни аномалии на тестисите и епидидимиса, както и при наличието на хормонални аномалии.

Ето защо една стандартна оценка на мъжката фертилност включва физически преглед и ендокринна (хормонална) оценка, както и семенен анализ (спермограма).

Семенният анализ оценява фертилността на един мъж въз основа на няколко параметъра на пробата (еякулата). Най-важни сред тези параметри са обемът на еякулата, концентрацията на сперматозоиди в него, както и тяхната подвижност и морфология (форма).

ПараметърНормален обхват Диагноза (ако параметърът е по-нисък от нормалния обхват)
Обем на еякулат2 – 6 млХипоспермия (хипо – нисък, спермия – семенна течност)
Концентрация на сперматозоидите≥ 20 милиона сперматозоиди/ млОлигозооспермия (олиго – няколко, зооспермия - сперматозоиди)
Обща подвижност на сперматозоидите≥ 50 % от всички сперматозоидиАстенозооспермия (астен - слаб, зооспермия-сперматозоиди)
Нормална морфология на сперматозоидите≥ 14% от всички сперматозоидиТератозооспермия (терато - чудовище, зооспермия - сперматозоиди)

* Според критерии на СЗО – Световна Здравна ОрганизацияЗа потвърждение на която и да е диагноза са необходими най-малко 2 (за предпочитане 3) спермограми с поне месец и половина промеждутък между всеки две.
.
При ~ 0.5 % от всички мъже процесът на сперматогенеза е силно понижен. Това състояние е известно като необструктивна азооспермия (NOA) (а – без, зооспермия – сперматозоиди). В тези случаи сперматозоиди могат да бъдат извлечени с помощта на хирургическата техника за тестикуларно извличане на сперматозоиди TEFNA (TEsticular Fine Needle Aspiration/ Тестикуларна аспирация с финна игла) . Тъй като сперматозоидите, извлечени директно от тестисите, са неподвижни, те могат да бъдат използвани единствено за ICSI оплождане (ИнтраЦитоплазмено Спермално Инжектиране).

Варикоцеле

Една от най-често срещаните структурни аномалии на мъжката репродуктивна система, която се диагностицира чрез физически преглед, е варикоцеле (~ 15% от всички мъже). При мъжете с варикоцеле малките вени на скротума са дилатирани (разширени). Повишеният кръвен поток води до покачване на температурата в скротума над оптималната за процеса на сперматогенеза. Поради тази причина мъжете, страдащи от варикоцеле, често имат проблеми с фертилността.

BACK