• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
Диабет и фертиност

КАК ДИАБЕТЪТ ВЛИЯЕ НА МЪЖКАТА ФЕРТИЛНОСТ?

Диабетът е социално значимо заболяване, засягащо близо 10% от населението на света. Той води до сериозни метаболитни нарушения, оказвайки влияние и на фертилността, както при жените, така и при мъжете. В настоящата статия разглежда влиянието на диебета върху мъжката фертилност.

Най-разпространените форми на диабет са тип 1 и тип 2. Диабет тип 1 има автоимунен характер. При него се атакуват бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Тази форма на заболяването се среща най-вече в млада възраст.

При диабет тип 2 и панкреасът не образува достатъчно инсулин и клетките на тялото имат намалена чувствителност към него. Намалената чувствителност към инсулина е по-известнен като „инсулинова резистентност“.

КАК ДИАБЕТА УВРЕЖДА ФЕРТИЛНОСТТА ПРИ МЪЖЕТЕ?

Ако не се лекува, диабетът носи със себе си безброй усложнения. Те засягат всички органи и системи и се отразяват и на фертилността.

Едно от най-тежките усложнения на диабета е увредата на кръвоносните съдове и нервите, което често води до еректилна дисфункция (невъзможност да се поддържа ерекция). Тютюнопушенето, високият холестерол, хипертонията допълнително влошават състоянието.

Диабетната невропатия (увреждане не нервите) е причина и за проблеми с еякулацията. Понижената чувствителност на пениса може да доведе до забавена еякулация. За нея могат да допринесат и други фактори като психологическото състояние и някои лекарства. Затова е важно да се изясни причината.

Ретроградната еякулация също може да се срещне при нелекуван диабет отново поради увреждане на инервацията. При нея спермата навлиза навътре към пикочния мехур вместо да се движи по посока извън тялото. Само по себе си това не представлява здравен риск, но възпрепятства забременяването по естествен начин. За щастие, асистираните репродуктивни технологии предлагат решения на този проблем.

Доказано е, че някои мъже с диабет тип 2 имат понижен тестостерон. При него броят на сперматозоидите в семенната течност е намален. Възможно е понижено либидо и еректилна дисфункция. Нивата на тестостерона обаче могат да се коригират медикаментозно.

Всичко това звучи доста стряскащо, но на практика е предотвратимо чрез ранна диагностика и адекватна терапия на диабет тип 1 и превенция на тип 2.  Диабет тип 2 е по-разпространен сред хора с наднормено тегло и заседнал начин на живот. Оптимизирането на теглото и ограничаването на вредните навици намаляват риска от развитието му в пъти.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK