• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ХЛАМИДИЯ, МИКОПЛАЗМА и УРЕАПЛАЗМА

ХЛАМИДИЯ, МИКОПЛАЗМА и УРЕАПЛАЗМА

ХЛАМИДИЯ, МИКОПЛАЗМА и УРЕАПЛАЗМА КАК ТЕ ВЛИЯЯТ НА ФЕРТИЛИТЕТА ПРИ МЪЖЕТЕ

В наши дни полово предаваните инфекции все още представляват проблем, въпреки относително по-високото ниво на сексуална култура и лесно достъпните предпазни средства. Хламидийната инфекция остава една от най-честите при полово активните хора.

Можем да се инфектираме с хламидии при вагинален, орален или анален полов контакт. Хламидийната инфекция може да засегне много части на тялото извън половата система. Такива са гърлото при орален контакт, както и ректума при анален. По кръвен път бактериите могат да достигнат дори до очите и сърцето, ако не се вземат мерки.

ХЛАМИДИЯ

Основният проблем при хламидиината инфекция е, че както жените, така и мъжете в над 50% от случаите нямат симптоми, които да ги накарат да потърсят помощ. В останалите случаи  мъжете се оплакват от бяло до жълтеникаво течение от пениса или болка при уриниране.

КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ ЗА ФЕРТИЛИТЕТА?

От уретрата, хламидиите се придвижват навътре към простатата, надсеменниците и тестисите. Това крие риск от развитие на възпалителен процес в тези органи. Особено опасно е възпалението на надсеменниците. Те представляват сложна мрежа от каналчета, в които сперматозоидите узряват. С еякулацията тези сперматозоиди се придвижват към уретрата и извън тялото.

Нелекувана, хламидийната инфекция може да доведе до запушване на каналчетата на надсеменника (епидидимиса), пречейки на движението на сперматозоидите. Такова състояние се нарича обструктивна азооспермия (т.е. пълна липса на сперматозоиди в семенната течност поради запушване (обструкция)).

Най-добрият вариант е инфекцията да се диагностицира възможно най-рано и да се излекува. Ако вече е налице запушване, лекуващият уролог трябва да прецени кое е най-подходящото лечение. Биопсията на сперматозоиди от епидидимиса или тестиса остава като краен вариант за извличане на сперматозоиди.

МИКОПЛАЗМИ И УРЕАПЛАЗМИ

Бактерии от родовете Микоплазма и Уреаплазма се откриват в репродуктивния тракт на много мъже и жени. Тези бактерии са условно патогенни – при нормално функционираща имунна система не причиняват проблеми.  Ако все пак се развие инфекция, оплакванията при мъжете са най-често срещаните при урогенитални инфекции – парене и често уриниране.

Диагноза на полово предавани инфекции при мъжете се поставя след микробиологично изследване на семенна течност (еякулат), урина или уретрален секрет. Открити навреме, тези инфекции се лекуват успешно с антибиотици. Ние вярваме, че на първо място трябва да бъде превенцията на полово предаваните инфекции. Затова, ако не планирате да ставате родител в близко бъдеще, не забравяйте да използвате презервативи.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK