• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
СПЕРМАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ

ХРАНИ ПОДОБРЯВАЩИ ВАШИТЕ СПЕРМАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ?

КОИ ХРАНИ могат да ПОДОБРЯТ ВАШИТЕ СПЕРМАЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ?

Според проучване на учени от Университетската болница „Адаса“ в Йерусалим, публикувано през 2017 г., се наблюдава рязък спад в качеството на сперматозоидите на мъжете от развитите държави. Обобщени данни от 7 500 публикации в медицинската литература показват 52,5% намаляване на концентрацията на сперматозоидите на средностатистическия мъж между 1973 и 2011 г.

Учените твърдят, че промяна в диетата може да противодейства на много от вредностите в съвременния живот, водещи до спад в спермалните показатели . Добавянето на ядки към вашата диета, особено бадеми, богати на омега-3, витамин В и фолиева киселина, може да подобри качеството и количеството на спермата. Изследването бе представено на тазгодишната среща на Европейското Общество по Човешка Репродукция и Ембриология (ESHRE).

„Медицинската литература е богата на доказателства, че промяна в начина на живот, включваща здравословна диета, увеличава шансовете за бременност“, заяви д-р Албер Салас Хуатус от университета “Rovira i Virgili” в Испания.

Учените също така са установили връзка между ниската концентрация на сперматозоидите в еякулата и влошаване на общото здравословно състояние на мъжа. В предишни изследвания е установено, че освен някои заболявания (напр. заушка в детска възраст, крипторхизъм, варикоцеле), за ниската концентрация на сперматозоиди допринасят и фактори като излагане на пестициди/химикали, тютюнопушене, стрес и затлъстяване.

Проучване в Харвард, публикувано този месец, установи, че шансовете за успешно оплождане намаляват не само с майчината възраст, но и с бащинската. Проучването установява намаляване на нивото на оплождане, ако мъжкият партньор е на възраст над 40 години.

В заключение, въпреки че женската фертилност намалява по-рязко след 35-годишна възраст и особено след 40-годишна възраст, важно е да знаете, че мъжката фертилност също претърпява спад. Преминаването към по-здравословна диета, включваща ядки и храни, богати на анти-оксиданти, както и редовните тренировки могат да намалят негативния ефект на възрастта върху мъжката фертилност. Тези мерки са полезни и при млади мъже с отклонения в концентрацията, подвижността или морфологията на сперматозоидите.

При наличието на сериозни отклонения от нормата, обаче, трябва да се търси причината и ако е възможно, тя да се излекува/отстрани. Най-голямо подобрение се наблюдава при мъже, при който успешно се лекува подлежащото заболяване или се отстрани професионалния риск довел до отклоненията.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK