• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006
ЗАМРАЗЯВАНЕ на СПЕРМАТОЗОИДИ

КОЙ ИМА НУЖДА ОТ ЗАМРАЗЯВАНЕ НА СПЕРМАТОЗОИДИ?

Замразяването на сперматозоиди позволява тяхното дългосрочно съхранение и използване на по-късен етап.

КОЙ ИМА НУЖДА от ЗАМРАЗЯВАНЕ на СПЕРМАТОЗОИДИ?
  1. Мъже или момчета в пубертетна възраст, на които предстои лечение, токсично за техните сперматозоиди (най-често химиотерапия или лъчетерапия). От 2018 г. Центъра за Асистирана Репродукция към министъра на здравеопазването финансира замразяване на яйцеклетки, както и последващата ин витро процедура при жени с онкологично заболяване. Целта е жените с онкологично заболяване под 35 годишна възраст да запазят своите фертилните възможности след химио/лъчелечението. За съжаление държавата не финансира замразяването на репродуктивни клетки при онкоболни мъже. Въпреки това, с оглед съхраняване качеството на живот на мъжа след излекуване, е редно той да бъде информиран, че може да съхрани своите фертилни възможности.
С цел съхраняване на фертилните възможности сперматозоиди могат да замразят и  мъже/момчета, на които предстои тазова или тестикуларна операция,  мъже изложени на професионален риск за своята фертилност (напр. тежки метали, лъчения, повишена температура) и др.
  1. Мъже, които ще отсъстват от страната по време на ин витро процедурата на партньорката си. Дали заради работа или друг неотложен ангажимент, понякога партньорът на пациентката не може да присъства в точния ден на процедурата. В такива случаи единствено замразеният материал дава възможност процедурата да се извърши. Важно е да се знае, обаче, че свежият материал винаги е за предпочитане пред замразения, тъй като част от сперматозоидите не оцеляват замразяването. Затова до използването на замразен материал се прибягва само при липсата на други алтернативи.
  2. Мъже с много ниски спермални показатели или такива, срещащи трудности при отдаване. Това важи най-вече за мъже, които при някои отдавания нямат сперматозоиди, а при други имат единични. Ако в деня на пункцията в свежия материал не се намерят (достатъчно) сперматозоиди за оплождане на яйцеклетките, се използват замразените проби. При мъже с диабет или други заболявания, които могат да причинят еректилна дисфункция се препоръчва замразяване на сперматозоиди като застраховка, че в деня на ин витро процедурата ще има с какво да се оплодят яйцеклетките.

 

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK