• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

Д-р Анат Сафран говори за най-щадящия метод за тестикулярна биопсия в света.

Д-р Сафран разкажете ни повече за метода за тестикуларна биопсия TEFNA? Колко вида тестикулпрни биопсии има и защо TEFNA е най-добрият и безопасен метод ?
Има един продължаващ дебат в сферата на асистираните репродуктивни технологии по отношение на това кой е най-добрият метод за тестикуларна биопсия. Има разбира се повече от два метода, но основните подвидове са два – отворен тип биопсия и аспирационен тип биопсия. Когато сперматозоидите се аспирират от тестиса посредством TEFNA (аспирационния тип биопсия), скротумът (кожната торбичка, в която са разположени тестисите) не се отваря хирургически, а сперматозоидите се аспирират, посредством игла, минаваща през него. Целта е да се намерят достатъчно сперматозоиди, за да се оплодят яйцеклетките, използвайки възможно най-неинвазивния метод.
Какво представлява класическа тестикулярна биопсия като метод, познат на хората?
Отворената тестикуларна биопсия (TESE) е далеч по-инвазивна. Тя включва отваряне на скротума и биопсиране на парченца тъкан от тестисите. Затова основният аргумент срещу TESE процедурата е, че причинява по-големи структурни поражения на тестисите и възстановителният период след процедурата е по-дълъг. Основният аргумент срещу TEFNA процедурата е, че дава по-малък шанс да бъдат намерени сперматозоиди. Екипът на Ню Лайф е обучен да извършва и двете процедури, но, за разлика от други ин витро центрове в България, първият ни избор винаги е най-щадящият метод за пациента – TEFNA.
TEFNA е израелска методика и се среща за първи път в България, предлагана като процедура от клиника „Ню Лайф“. Има ли място израелския опит в новите технологии у нас?
Проф. Лауфер и аз бяхме част от екипа в Адаса Хоспитъл, който разработи метода TEFNA в Израел. Като пионер на метода, мога да Ви уверя, че нашите ембриолози в Ню Лайф са много добре обучени да намират сперматозоиди в аспирират, получен от TEFNA процедура. По този начин се надяваме да компенсираме използването на по-малко инвазивна процедура. Вярно е, че при отворената биопсия се взима повече тъкан, което увеличава шансовете за намиране на сперматозоиди, но при аспирационния метод TEFNA се аспирира течност от повече места в тестиса. Това е много важно, тъй като при случаите на азооспермия, при които има някакъв остатъчен процес на сперматогенеза, тя се извършва само в определени, често малко на брой, семенни каналчета (фокална сперматогенеза). Чрез биопсиране на по-голям брой места (фоки), TEFNA методът увеличава шанса да бъдат намерени сперматозоиди.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK