• Български
  • English
  • Deutsch
  • Русский
   032 693 693
БЕЗПЛАТЕН ТЕЛ.: 0 800 13 006

Каква е разликата от стандартната тестикуларна биопсия и Тефна между ембриологична гледна точка?

Доц. Д-р Румен Димитров – Главен ембриолог на клиника \“Ню Лайф\“ говори за метода ТЕФНА
Каква е разликата от стандартната тестикуларна биопсия и Тефна между ембриологична гледна точка?
От ембриологична гледна точка разликата между тефна и стандартната тестикулярна биопсия е, че при тефна материала, който обработваме в ембриологичната лаборатория позволява по-лесно да намерим и изолираме подвижни сперматозоиди. Във връзка с това процедурата макар че е продължителна, колкото изолирането на сперматозоиди по стандартен начин от тестикуларна биопсия, тефна ни дава възможност по-лесно да открием и изолираме подвижните сперматозоиди. По този начин се дава шанс за по-висок процент оплождане, тъй като е желателно да се инжектират след тефна подвижни сперматозоиди.
Защо ТЕФНА доц. Димитров?
От клинична гледна точка е определено по-неинвазивен метод, при мъжете, при които се стига до тефна или подобни процедури т.е. тестикуларни биопсии, това са мъже, при които има много сериозни проблеми със сперматогенезата. През последните години се установи, че дори и при мъже, при които има много тежки аномалии, включително и генетични, които стопират сперматогенезата има шанс на отделни фокални места тя да е запазена като процес. Тъй като сперматогенезата се осъществява в множество каналчета в тестиса, установено е че дори при много тежки нарушения в някои от каналчетата този процес все още съществува. По този начин чрез тефна когато се аспирират тубули от множество каналчета има по-голям шанс да се намери място, където процеса все още функционира, и по този начин в ембриологичната лаборатория постъпва материал, който не е толкова богат на тъкан, колкото е богат на тубули, в които има сперматозоиди, които лесно след механична обработка може да се изолират. Това не налага използването на ензимна обработка, която би била проблематична, тъй като при нея се използват препарати с животински произход, което не е допустимо в хуманната медицина.

Целия тестис ли се тества при Тефна или както при стандартната тестикуларна биопсия (Тесе) само част от тестиса?
Зависи от конкретния случай, в повечето случаи двата тестиса се биопсират, от няколко места се извършва биопсията, но тъй като тя се извършна с много тънка игла и реално не се взима тъкан от самия тестис, както при стандартна биопсия, а се аспирира с тази игла точно от тази част, където се извършва сперматогенезата, това позволява да се направи на повече места отколкото при стандартна процедура. Съответно в ембриологичната лаборатория има по-голям шанс, постъпва повече материал, който е повече от гледна точка на това, че е взето от повече места, но иначе като количество не преобладава тъкан, която ни пречи да намерим сперматозоиди.
Какво е усещането да работите с проф.Нери Лауфер и д-р Анат Сафран?
В Израел този метод въведен точно от проф.Нери Лауфер и д-р Анат Сафран това ни дава гаранция, че използваме много по-съвършен нов и утвърден метод ТЕФНА, който много по безболезнен и щади пациента от класическата тестикуларна биопсия ТЕСЕ. А резултатите не могат да се сравнят между двете безспорно Тефна е бъдещото на тестукуларните биопсии по света.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителни полета *

BACK